Zpět na úvodní stránku

kliknutím na chaloupku se vrátíte na úvodní stránku

nejoblíbenější recepty

 

Květákové placičky se sýrem

1kg květáku

2 ks vajec

100g strouhanky

40g hladké mouky

100g sýru

sůl, muškátový květ

Uvařený  květák rozmačkáme, přidáme sůl, muškátový květ, žloutky, strouhanku, strouhaný sýr, hladkou mouku a zpracujeme. Do připravené hmoty vmícháme sníh z bílků. Lžící tvarujeme placičky a upečeme do zlatova.

 Vepřové na žampiónech

1kg vepřové plece   

sůl, olej, kmín

200g cibule

300g žampiónů

100g hladké mouky

Na oleji podusíme žampióny do měkka. Nakrájíme cibuli a osmahneme, přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme, okmínujeme, osmahneme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Omáčku zahustíme moukou, povaříme a podáváme s rýží.

                       

  Platýz  zapékaný s brambory

1kg platýze

 1,5 kg brambor

máslo

0,9 l smetany

hladká mouka

150 g tvrdého sýra

6 žloutků

Platýze pokrájíme na tenké plátky. Pekáč vytřeme máslem, narovnáme do něho nakrájené brambory na plátky, osolíme, na ně polovinu ryby, znovu brambory, zbylé maso a nakonec brambory. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme smetanou, přidáme sýr a krátce povaříme, do odstavené omáčky přidáme žloutky a platýse s brambory zalijeme a upečeme.

Pomazánka z cizrny

400 g cizrny z konzervy

3 stroužky česneku

2 lžíce sezamových semínek

2 lžíce oleje

lžička citrónové šťávy

sůl

Na mírném ohni zahřejeme olej a přidáme česnek. Do mixéru dáme cizrnu s lžící nálevu rozmixujeme do hladka. Vmícháme česnek, sezamová semínka, citrónovou šťávu, sůl a zamícháme. Zchladíme a  mažeme na chléb.

Pomazánka z olejovek s lučinou

330 g lučiny

330 g olejovek

sůl,olej

zelená nať

Lučinu ušleháme  se solí, olejovky rozkrájíme na kousky a zamícháme do lučiny, ochutíme zelenou natí. Mažeme na chléb nebo tmavé pečivo.

Losos v citrónové marinádě

1 kg filetu z lososa

2 ks citrónu

bylinky (rozmarýn, bazalka, tymián)

4 stroužky česneku

olej, pepř, sůl

Šťávu a kůru ze dvou citrónů smícháme s bylinkami. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme plátky česneku. Obsah pánve přidáme k citrónové směsi, kam naložíme maso. Před smažením osolíme a opepříme a zprudka orestujeme. Podáváme se šťouchaným bramborem.

Špenátové kuřecí maso s tarhoňou

500 g kuřecích prsou

300 g listového špenátu

5 stroužků česneku

0,25 l smetany

1 lžíce másla

olej, solamyl

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a orestujeme. Podlijeme vodou a dusíme. Přidáme pokrájený špenát, kousek másla, česnek, zalijeme smetanou. Až je maso měkké zahustíme solamylem. Povaříme a dochutíme. Podáváme s uvařenou tarhoňou.

Karlovarský guláš

1000 g hovězího masa

olej, sůl

sladká paprika

150g cibule

80 g hladké mouky

250 ml smetany 12 %

Omyté maso nakrájíme na kostky. Cibuli osmahneme na oleji do růžova. Vložíme maso, orestujeme, osolíme, přidáme papriku zalijeme vodou a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme a zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Dolijeme vodou, podle chuti dosolíme a povaříme. Podáváme s těstovinami nebo houskovým knedlíkem.

Čočková sekaná

1 kg čočky

6x stroužek česneku

0,5 kg  vepřového  masa

strouhanka

majoránka, sůl, pepř

5 vajec

olej

Do uvařené čočky přidáme prolisovaný česnek, na kostičky nakrájené maso a ostatní suroviny, zahustíme strouhankou. Vytvarujeme sekanou, vložíme do vymaštěného pekáče a upečeme. Podáváme s bramborovou kaší, zeleninovým salátem.

 

Spatzlový salát s tuňákem a italskou emulzí

500g  spatzlí

ledový salát

400 g tuňáka ve slunečnicovém oleji

650 g krájených rajčat

250 g kukuřice sladké

emulze: zakysaná smetana 250 g

bylinky italské, sůl, petrželová nať

Spatzle uvaříme. Ledový salát natrháme na proužky. Zchladlé spatzle, krájená rajčata  a kukuřici lehce promícháme a dochutíme solí. Zakysanou smetanu ochutíme bylinkami, petrželkou a přimícháme k těstovinám. Nakonec vmícháme tuňáka. Při podávání klademe spatzlový salát na natrhaný ledový salát.

Pohanková pomazánka

100 g pohanky

250 g tvarohu

česnek, petrželová nať, sůl, pepř

Uvařenou pohanku nechte vychladnout, poté vmíchejte tvaroh, prolisovaný česnek, petrželovou nať, sůl a pepř. Natírejte na tousty.

Vepřové rizoto se zeleninou a bulgurem

500 g vepřové plece

olej, sůl, pepř

100 g cibule

750 g fazolových lusků

500 g rýže

100 g bulguru

10 g česneku

Rýži propláchneme, zalijeme vodou a vaříme. Bulgur uvaříme jako rýži. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme vepřové maso, osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Po té přidáme k masu fazolové lusky a česnek a lehce podusíme. Nakonec vše smícháme a dochutíme. Můžeme posypat sýrem.

Jáhelné šišky s mákem a strouhaným perníkem

1 kg jáhel

375 g polohrubé mouky

75 g škrobu

180 g ml. máku a perníku

2 g skořice

sůl

120 g másla

Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme. Část jáhel rozmixujeme, přidáme mouku a škrob.Uhněteme tuhé těsto. Vytvoříme šišky, které uvaříme. Když vyplavou tak je  vyjmeme. Potom je orestujeme na másle se skořicí. Podáváme  sypané mletým mákem s cukrem a perníkem.

Pórkový koláč

1 kelímek smetany

2 ks cibule

1 balíček listového těsta

2 ks vajec

2 ks pórku

200 g sýra tvrdého

Pórek nakrájíme na nudličky a cibuli a anglickou slaninu na kostičky. Sýr nastrouháme na hrubo. Podusíme pórek a cibuli. Do misky k strouhanému sýru přidáme vejce, smetanu, sůl a pepř. Rozválíme listové těsto. Na pánev k směsi pórku, cibule a a. slaniny přidáme směs sýra, vajec a smetany. Rozprostřeme na listové těsto. pečeme do zlatova na 210 C cca 15-20 minut.

Cuketová nádivka 

0,75 l cukety

0,5 l polohrubé mouky

2 dcl oleje

lžička prášku do pečiva

cibule

4 vejce

majoránka, pepř, sůl, pažitka

česnek

sýr tvrdý (nastrouhat)

Cuketu nastrouháme, promícháme s ostatními surovinami. Vložíme do pekáče, posypeme strouhaným sýrem a upečeme do zlatova.

 

Cizrnová polévka s kokosovým mlékem

 

250g cizrny

110 ml kokosového mléka

35 ml limetkové šťávy

pepř, sůl, olej

sušená petrželka

Cizrnu uvaříme do měkka. Přidáme koření a vlijeme kokosové mléko. Necháme povařit, poté rozmixujeme dohladka. Ochutíme limetkovou šťávou a přidáme petrželku.

 

Pomazánka makrelová s ricottou  

200 g uzené makrely    

200 g ricotty

jarní cibulka

citrónová šťáva

kopr nať

sůl, pepř    

Makrelu vykostíme a kousky masa utřeme s ricottou. Přidáme nadrobno pokrájenou jarní cibulku, zamícháme a dochutíme  solí, pepřem a citrónovou šťávou. Na závěr vmícháme nasekaný čerstvý kopr. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleninou dle chuti.  

Kapr se zeleninovou krustou

600 g kapra 

100 g tvrdého sýra

sůl, pepř, olej

lněné semínko, petržel

zelenina celer a mrkev

vejce

Kapra nakrájíme a osolíme, zeleninu nastrouháme na nudličky a spaříme horkou vodou. Do spařené zeleniny zamícháme vejce, strouhaný sýr, petržel a sůl. Kousky ryby vložíme na plech a dáme hromádku zeleniny se sýrem a vejci. Následně posypeme lněným semínkem. Upečeme při 180 C 6-7 minut. Jako přílohu doporučujeme nastavovanou kaši.

 Špíz ze sumečka afrického s koprovým dipem

600 g sumečka afrického filety

cibule

paprika kapie

sůl, pepř

zakysaná smetana, kopr

Filety osolíme a nakrájíme na kostky. Na špejli napichujeme střídavě rybu, cibuli a kapii.Potřeme olivovým olejem a upečeme. Ze zakysané smetany nasekaného kopru, soli a pepře připravíme dip. Podáváme s bramborem.

 

Kuřecí prsa na podmáslí s polentou a špenátem

100g kuřecích prsou

80 g polenty

180g podmáslí

česnek, sůl, pepř

200g čerstvého špenátu

cibule, olej

Nejdříve si připravíme marinádu na maso-150g podmáslí smícháme s česnekem, solí a pepřem. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a přelijeme marinádou. necháme marinovat alespoň 2 hodiny. Poté i s marinádou pečeme v troubě na 200 C cca 30-40 minut, uvaříme si polentu a na závěr vmícháme zbytek podmáslí, aby měla krémovou konzistenci. Pokrájíme cibulku a česnek a krátce na oleji orestujeme, přidáme špenát.Vše osolíme dle chuti. 

Pomazánka z uzeného tofu s tvarohem

200 g uzeného tofu

1 ks měkkého tvarohu

sůl

perla

Na jemném struhadle si nastrouháme uzené tofu, spojíme s tvarohem a perlou. Dochutíme podle chuti solí. Mažeme na celozrnné pečivo.

 

Čočkové karbanátky

1 kg vařené čočky

100 g cibule

10 g česneku

3 vejce

150 g mrkve

80 g hladké mouky

50 g strouhanky

majoránka, kmín, sůl, olej

Uvařenou čočku rozmixujeme. Mrkev nastrouháme na jemno a přidáme s cibulí a česnekem k čočce. Ochutíme majoránkou, kmínem, solí. Přidáme vejce, zahustíme moukou a strouhankou. Tvarujeme karbanátky a na oleji osmažíme.

Kuskusový knedlík

0,5 kg kuskusu

0,5 kg hrubé mouky

2 ks vajec

sůl

Kuskus spaříme horkou vodou, smícháme s hrubou moukou, vejci a solí. Vytvoříme knedlík. Vaříme 20-30 minut.

 Tarhoňa s krůtím masem a zeleninou

1 kg tarhoňi

1 kg krůtího masa

0,5 kg zeleniny ( mrkev, hrášek, kukuřice)

olej, sůl

Tarhoňu uvaříme v osolené vodě. Na oleji orestujeme krůtí maso, přidáme zeleninu, podle chuti osolíme. Smícháme s tarhoňou.

Celozrnné palačinky s banánem a javorovým sirupem

0,5 kg hladké mouky

0,5 kg celozrnné mouky

3 vejce

mléko

sůl, cukr

Smícháme všechny suroviny a upečeme na pánvi. Naplníme banány a pokapeme javorovým sirupem.

Selská polévka se sójou

100 g cibule

250 g polévkové zeleniny

250 g širokých nudlí

200 g sóji

mouka hladká, sůl, olej

petrželová nať

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme zeleninu. Zvlášť si uvaříme nudle a sóju. Vmícháme do polévky a ochutíme solí. Zahustíme hladkou moukou a ozdobíme petrželkou.

 

Květákový nákyp s krůtím masem

0,5 kg cibule

1 kg krůtího masa

1,5 kg květáku

vejce

smetana

sůl, muškátový oříšek, olej

petrželka

Na oleji zpěníme cibulku, krůtí maso orestujeme do měkka. Uvaříme květák. Promícháme s krůtím masem. Zalijeme smetanou s vejci. Ochutíme solí a muškátovým oříškem a posypeme petrželkou. Zapečeme v troubě.

 

Cuketová polévka s polentovými krutónky

150g polenty

700 g cukety

2x stroužek česneku

cibule, bazalka, sůl, pepř, olej, muškátový oříšek

 

Připravíme si polentové krutónky. Polentu nasypeme  do hrnce, zalijeme vroucí vodou a minutu vaříme. Zamícháme a nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a upečeme na 180 C cca 30 minut. Pak nakrájíme na kostičky. Na oleji orestujeme cibuli a česnek, přidáme na kostky nakrájenou neoloupanou cuketu. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, bazalkou. Polévku rozmixujeme do hladka a podáváme s krutónky.

 

Pomazánka z avokáda s paprikou

150g tvarohu

1 ks avokáda

1 paprika

4 ředkvičky

sůl, česnek

Zralé avokádo rozkrojíme, vyndáme pecku a vydlabeme dužinu, v misce jí rozmačkáme vidličkou. Přidáme tvaroh, podle chuti přisolíme a přidáme česnek. Nakonec vmícháme pokrájenou papriku a ředkvičky.

 

Pomazánka z ovesných vloček

4 lžíce ovesných vloček

1,5 dl mléka

3 lžíce oleje

1 cibule

1 lžíce papriky

4 vejce

pažitka

Vločky namočíme do studené vody. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, přidáme vločky a mícháme, až je směs vydušená. Pak zalijeme vejci rozšlehanými se solí a mícháme až vše zhoustne. Namažeme na chléb.

 

Vločková kaše se skořicí

1 kg jemných vloček

4 l mléka

cukr, skořice

Vločky uvaříme v  mléce, osladíme a posypeme skořicí.

 

Kukuřičné placky s hráškovou kaší

400 g mražené kukuřice

 1 cibule

1 kapie

2 vejce

4 polévkové lžíce polenty

sůl, olej

800 g mraženého hrášku

1 lžíce másla

 

Polovinu kukuřice rozmixujeme a smícháme  s druhou polovinou, přidáme nasekanou

cibuli a kapii, dvě vejce, polentu a sůl.

Tvoříme placky, které opečeme na oleji.

Hrášek pět minut povaříme v osolené vodě, pak rozmixujeme s hrnkem vařící vody a lžící

másla. Dochutíme solí.

 

Králičí maso po čínsku se zeleninou

 

1 kg vykostěného králičího masa

200 g čínské zeleniny

100 g cibule 

sůl, solamyl, olej

 

Na oleji zpěníme cibulku, osmahneme králičí maso a dusíme do měkka, přidáme zeleninu.

Podle chuti dochutíme solí a zahustíme solamylem.

 

Těstovinový salát s čočkou beluga a pečeným sumečkem africkým

500 g těstovin

70 g čočky beluga

500 g sumečka  afrického

olej, pepř, sůl, pažitka

Těstoviny uvaříme v osolené vodě, necháme vychladnout. Čočku beluga uvaříme podle návodu v osolené vodě. Sumečka nakrájíme na kostičky, orestujeme na oleji, necháme vychladnout a smícháme s těstovinami a čočkou. Ozdobíme pažitkou a dochutíme.

Koláč s jablky

5 vajec

1 hrnek cukru

skořice

lžička sody

1 hrnek oleje

4 velká jablka (na kostičky)

0,75 hrnku nasekaných vlašských ořechů

2 hrnky mouky( celozrnná, polohrubá)

kousky čokolády na vaření

Vše smícháme a upečeme na 160 stupňů 15 minut a dopékáme na 150 stupňů 10 minut.

 

Chilli con carne

500 g mletého hovězího masa

2 cibule

1 rajčatový protlak

500 g fazolí

2x stroužek česneku

oregáno, olej, sůl, pepř

Cibuli nakrájíme a opečeme dozlatova. Přidáme mleté maso, sůl, pepř a mícháme, přidáme protlak, česnek. Vaříme 15-20 minut, přidáme uvařené fazole a dochutíme. Podáváme s rýží, pečivem.

 

Brokolicová polévka se sýrem

 

1x brokolice

1x menší pórek

1x brambora

1x řapík celeru nakrájený na kolečka 

1x cibule

olej, oříšek másla, sůl

sýr

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme řapíkatý celer, pórek, bramboru a máslo. Přiklopíme a necháme opékat. Přilijeme vodu a přidáme brokolici. Vaříme až je zelenina měkká. Rozmixujeme do hladka a přidáme sýr. Podle chuti osolíme. 

 

Grilovaný sumeček s restovanou zeleninou

1 kg sumečka afrického(filet)

máslo

olivový olej

200g mrkve

200 g celeru

200 g dýně

200 g cukety

cibule, cukr, sůl, pepř

Filet osolíme a opečeme na olivovém oleji z obou stran. Na takto připravená filátka přidáme máslo a necháme v teple dojít. Očištěnou zeleninu nakrájíme na drobné kousky a orestujeme na olivovém oleji. Ochutíme cukrem a solí. Zelenina by měla zůstat na skus. Podáváme s bramborovou kaší.

 

Krémové cuketové rizoto s kuřetem

450 g kuřecích prsou

olej, pepř, tymián, sůl

česnek, cibule

2x cuketa

120 g sýra gouda

rýže

Maso nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji. Maso vyndáme a na výpeku orestujeme cibuli. Přidáme rýži a nasekaný česnek, zalijeme vodou nebo vývarem. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu a tymián. Za občasného míchání povaříme do změknutí. Vmícháme kuřecí prsa a dochutíme solí. Nakonec přidáme strouhaný sýr.   

Sumeček s teplým čočkovým salátem

1 kg sumečka afrického

olej,sůl, pepř

čočka (beluga, červená)

1 kg kořenové zeleniny

Filet ze sumečka osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Čočku uvaříme do měkka. Na oleji orestujeme nakrájenou zeleninu, přidáme čočku a podle chuti ještě osolíme a opepříme.

 

Tagliatelle s dýňovou omáčkou a vepřovou kýtou

1 kg dýně

400 g vepřové kýty

těstoviny

cibule, česnek

olej, sůl, pepř, zázvor 

Dýni upečeme v troubě do změknutí a necháme vychladnout. Vydlabeme semínka a oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji, přidáme prolisovaný česnek, vepřovou kýtu a dusíme. Ochutíme solí a pepřem špetkou zázvoru. Upečenou dýni rozmixujeme, přidáme kýtu a zamícháme do těstovin. Ozdobíme čerstvými bylinkami.

 

Domácí zapékané müsli s bílým jogurtem

 

250 g ovesných vloček

120 g másla

2 lžíce medu a cukru

300 g sušeného ovoce, ořechy (podle chuti)

V hluší pánvi rozpustíme máslo, přidáme med a cukr. Mícháme až se vše spojí. Pánev odstavíme  a nasypeme do ní vločky, ovoce a ořechy. Pekáč vyložíme pečícím papírem a směs z pánve na něj rozložíme. Vrstva asi 2 cm. Zapékáme  v troubě asi 10-15 minut, jak vločky zezlátnou je hotovo.

Filety ze pstruha grilované na bylinkách s restovanou zeleninou, šťouchaný brambor s jarní cibulkou

4 ks filetů ze pstruha

400 g brambor

oliv. olej

2 ks jarní cibulky

2 ks rozmarýnu

50 g másla

2 snítky tymiánu

2 snítky oregána

400 g zeleniny dle chuti

Filety ze pstruha zbavíme všech kostí, osolíme a opečeme  kůží dolů na olivovém oleji. Přidáme bylinky a máslo. Uvařené brambory rozmačkáme a přidáme na jemno nakrájenou jarní cibulku. Zeleninu nakrájíme na stejné kousky a orestujeme na pánvi. Dochutíme a podáváme.

 

Kuřecí plátek v mandlové krustě s otavskými špalíčky

3 PL medu

2 PL olivového oleje

600 g kuřecích prsou

800 g kořenové zeleniny

60 g mandlových plátků

2 cibule, divoké koření

200 ml smetany ke šlehání

na špalíčky:

800 g brambor

150 g hrubé mouky

2-3 vejce

4 housky na kostičky

petrželka, sůl

bílý jogurt, brusinky

Brambory uvaříme doměkka. Promícháme med, olivový olej, naklepeme maso a vložíme do marinády. Poté obalíme v mandlích, dáme na plech a pečeme v troubě dozlatova. Na oleji osmahneme cibuli a kořenovou zeleninu, přidáme koření a podlijeme vodou nebo vývarem. Když je zelenina měkká rozmixujeme a vlijeme smetanu. 

Vychladlé brambory nastrouháme, přidáme hrubou mouku, vejce, housku, petrželku a sůl. Vypracujeme těsto a vyválíme váleček, který nakrájíme na špalíčky. Vaříme v páře 15-20 minut. Podáváme  s kuřetem, omáčkou a na talíři dozdobíme bílým jogurtem a brusinkami.

Ořechovo-jablečný dortík

120 g lískových ořechů

120 g ovesných vloček

4 ks vaječného bílku

 30 g rozinek

čekankový sirup,mletá skořice

 5 g kypřícího prášku

200g polotučného tvarohu

30 g cukru

15 g vanilkového pudinku

1 vejce

300 g jablek

mletá skořice

40 g lískových ořechů

Ořechy a vločky nameleme, smícháme se skořicí a kypřícím práškem, rozinkami a čekankovým sirupem. Z bílků ušleháme sníh a promícháme s těstem. Na náplň vyšleháme tvaroh s cukrem, pudinkem a žloutkem a na závěr přidáme sníh z jednoho bílku. Jablka nastrouháme, ochutíme skořicí. Těsto dáme do formy vyložené pečícím papírem, na něj dáme tvarohovou náplň a navrch nastrouhaná jablka. Posypeme nasekanými ořechy a pečeme při 170 C  40 minut.

 

Vločkové karbanátky

250 g ovesných vloček

100 g cibule

 1 vejce

130 g zeleninové směsi

100 g sýr tvrdý

20 g solamylu

60 g oleje

česnek, majoránka, sůl, pepř, mletá paprika

Ovesné vločky namočíme ve vodě, scedíme, přidáme vejce, solamyl, pepř, utřený česnek, majoránku, cibuli a mletou papriku. Sýr nastrouháme a přidáme do směsi. Zeleninu povaříme a také přidáme a vše promícháme. Tvoříme karbanátky na olejem vymazaný plech a upečeme do růžova. Podáváme s bramborem s dresingem.

Pečený sumeček s pórkovou omáčkou a bulgurovou směsí

1 kg filetů ze sumečka afrického

500g bulguru

300g čočky

140 ml smetany na šlehání

105 g cibule

olej, pepř, sůl, hladká mouka

35 g másla

Na oleji zpěníme cibuli, zaprášíme moukou. Zalijeme studeným mlékem a vodou, vaříme 20 minut. Orestujeme pórek, který přidáme do omáčky. Hotovou omáčku zjemníme smetanou, dle chuti osolíme, opepříme. Bulgur s čočkou uvaříme. Sumečka osolíme  a na másle opečeme dozlatova. 

Salát s uzeným tofu, jarní zeleninou, česnekem a mořskou řasou kombu s těstovinami

 

1 kg těstovin

0,4 kg uzeného tofu

jarní zelenina

česnek, sůl, máslo

mořská řasa kombu

zakysaná smetana

Nejdříve si uvaříme těstoviny a namočíme si mořskou řasu. Na másle orestujeme zeleninu spolu s česnekem. Když je zelenina měkká vmícháme těstoviny, scezenou mořskou řasu. Zamícháme se zakysanou smetanou a dle chuti osolíme.

 


Brokolicovo – hráškový krém

100 g cibule

lžíce olivového oleje

2 lžíce jemných ovesných vloček

1/2 větší brokolice

hrnek zeleného hrášku

1/2 hrnku smetany

zeleninový vývar

sůl, pepř

Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky. V hrnci rozpálíme olivový olej, cibuli nakrájíme na kostičky. Když zesklovatí, přidáme k ní ovesné vločky a orestujeme. Přidáme vývar, brokolici i hrášek a přivedeme k varu. Když je zelenina měkká přidáme smetanu a polévku rozmixujeme. dochutíme solí, pepřem.



Placičky ze sumečka afrického s kapustou

1 kg filetu ze sumečka afrického

0,8 kg kapusty

4 ks vajec

strouhanka, hladká mouka, olej

sůl, pepř

Filety ze sumečka afrického umeleme nahrubo. Přidáme spařenou a pokrájenou kapustu, strouhanku, sůl, pepř a vejce. Vše důkladně promícháme. Vytvarujeme placičky, obalíme v mouce a opékáme.

 

Hovězí maso s koriandrovo-hořčičnou omáčkou

hovězí zadní

hovězí vývar

15 g sušeného koriandru

40 g hořčice plnotučné

10 g čerstvého zázvoru

sůl

Do hotového vývaru vložíme koriandr, hořčici, nastrouhaný zázvor a sůl. Vše rozmixujeme na jemné pyré. podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Hráškové placičky

350 g mraženého hrášku

1 vejce

2 lžíce polotučného tvarohu

hladká mouka, sůl, pepř, olej

1 stroužek česneku

Hrášek zalijeme horkou vodou, aby změkl. Rozmixujeme ho v mixéru, přidáme tvaroh, mouku, česnek, vejce a dochutíme. Vypracujeme těstíčko. Placičky smažíme na oleji. Podáváme se zeleninou.

 

Pomazánka z ovesných vloček

4 lžíce ovesných vloček

1,5 dl mléka

3 lžíce oleje

1 cibule

1 lžíce sl. papriky

4 vejce

pažitka

Vločky namočíme na 2 hodiny do studené vody. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, přidáme vločky a mícháme, až je směs vydušená. Pak zalijeme vejci, přidáme sůl a mícháme do zhoustnutí. Mažeme na chléb a posypeme čerstvou pažitkou.

 

Pečený mořský vlk s batátovým pyré

100 g filetů z mořského vlka

olivový olej

sůl

citrón

brambory, batáty

sůl, česnek, perželka

máslo

mléko

Filety osolíme, potřeme česnekem a opékáme na olivovém oleji kůží dolů. Solíme před servírováním. Přidáme čerstvou petrželku. Uvaříme brambory a batáty do měkka. přidáme máslo a mléko a rozmixujeme na pyré. Osolíme.

 

Italské kuřecí medailonky s bulgurovým salátem

1 kg kuřecích prsou

dětské koření Itálie

100 g bulguru

kukuřice sladká

krájená rajčata

rajčata cherry

petrželová nať

olivový olej

sůl

Kuřecí plátky osolíme a okořeníme italským kořením, naskládáme do pekáčku a pečeme v troubě. Bulgur uvaříme, přidáme kukuřici, krájená rajčata a cherry rajčata. Můžeme přidat šťávu z masa. Ochutíme olivovým olejem a sekanou petrželkou.

Slané placičky z quinoy

(12 placek)

130 g quinoy

100 g strouhaného sýra

1 červená paprika

1 stroužek česneku

3 vejce

sůl, pepř, olej

Nejdříve uvaříme quinou v osolené vodě asi 15 minut. Slijeme a necháme vychladnout. V misce si rošleháme vajíčka, přidáme quinou, nasekanou papriku, sýr, prolisovaný česnek a dochutíme solí. na pánvi smažíme placičky. Podáváme s čerstvou zeleninou.

 

Karbanátky z červené čočky

300 g červené čočky

100 g mrkve

2 lžičky majoránky

2 vejce

1 lžíce oleje

1 stroužek česneku

70 g cibule

200 g špaldové mouky

sůl, pepř

Červenou čočku uvaříme scedíme a necháme vychladnout. K čočce přidáme majoránku, olej, sůl, pepř, česnek, mrkev, vejce a cibuli a vše rozmixujeme dohladka, po té přidáme mouku a vše promícháme. Z hotového těsta vytvarujeme karbanátky, dáme na plech vyložený pečícím papírem a v troubě upečeme 20-25 minut na 180 C. Podáváme s bramborem a dipem.

 

Brokolicovo-fazolové placičky

300 g brokolice

180 g sterilovaných bílých fazolí

125 g uzeného tofu

10 g cizrnové mouky

10 g citrónové šťávy

stroužek česneku, 1 ČL mletého lněného semínka

2 PL lahůdkového droždí

sůl, pepř

Fazole rozmačkáme vidličkou na hrubou kaši, brokolici rozebereme na růžičky, které spaříme v hrnci s osolenou vodou. Spařenou brokolici nasekáme nadrobno a smícháme s fazolemi. Do směsi přidáme uzené tofu, lněné semínko, mouku, citrónovou šťávu a prolisovaný stroužek česneku. Důkladně promícháme, dochutíme lahůdkovým droždím, solí a pepřem, upečeme v troubě na 180 C. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.

Lívance s brokolicí a ricottou

400 g brokolice

300 g ricotty

1 vejce

špaldová mouka

2 čl kypřícího prášku

1 stroužek česneku

sůl, olej

V páře spaříme brokolici a rozmačkáme vidličkou nebo mixérem. Do brokolice dáme ricottu, kypřící prášek, mouku, utřený česnek a vajíčko. Ochutíme solí. Vznikne kompaktní směs, kterou osmažíme na oleji.

 

mrkvový krém se zázvorem a ricottou

150 g másla

200 g cibule

2x stroužek česneku

1 kg karotky

200 g ricotty

200 ml smetany

50 g zázvoru

vývar, sůl, čerstvý tymián, pažitka, cukr

Rozpustíme máslo a na něm osmažíme cibuli, česnek na plátky, zázvor, přidáme cukr necháme trochu zkaramelizovat. Přidáme karotku na kolečka, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Po té přidáme smetanu, rozmixujeme a dochutíme solí. Při servírování dáme navrch lžíci ricotty smíchané s pažitkou. 

 

Grilovaný okoun nilský s omáčkou z pečených paprik a rajčat

okoun nilský

drcený kmín, sůl, tymián

máslo

100 g  cibule

2 stroužky česneku

čerstvý tymián

400 g drcených rajčat

500 g papriky sladké kapie

sůl

Okouna osolíme, přidáme drcený kmín, tymián, poklademe máslem a upečeme na 180 C 10 minut. Na oleji orestujeme cibuli, česnek a čerstvý tymián, přidáme drcená rajčata ( v létě čerstvá). Mezitím si dáme péct osolené papriky. když jsou upečené necháme zapotit pod pokličkou nebo v sáčku a oloupeme slupku, přidáme k rajčatům a spolu dusíme, potom rozmixujeme a dochutíme solí.

Mrkvové karbanátky

260 g mrkve

1 cibule

uzené tofu

50 g jáhel

2 PL kukuřičné mouky, 1,5 PL škrobu

1 PL lahůdkového droždí

0,75 ČL rozmarýnu, libečku, tymiánu

0,5 ČL kurkumy, muškátový oříšek

0,5 ČL uzené papriky, 0,5 ČL česneku, pepř a sůl

Jáhly propláchneme horkou vodou a uvaříme. Mrkev nastrouháme najemno a cibulku nadrobno. Usmažíme zvlášť cibulku a mrkev. Uvařené jáhly smícháme s osmaženou cibulí a mrkví a rozdrobíme uzené tofu. Přidáme veškeré koření, škrob a kukuřičnou mouku. Promícháme a klademe na pečící papír, pokapeme olejem a pečeme 25 minut na 190 C na horkovzduch. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

 

Domácí smetanovo tvarohový dezert

2 větší zralé banány

250 g tvarohu

250 ml smetany na šlehání

vanilkový lusk

Nejdříve rozmixujeme banány se 100 g tvarohu. Vyšleháme smetanu, přidáme zrníčka z vanilkového lusku a přidáme tvaroh s banány a i zbytek tvarohu a opatrně promícháme. Před podáváním vychladíme.

Polévka z řapíkatého celeru

250 g řapíkatého celeru

150 g mrkve

větší cibule

30 g másla

1,5 dl smetany

zázvor, sůl, muškátový oříšek

čerstvá petrželová nať

Na másle osmažíme cibuli. Přidáme omytý řapíkatý celer nakrájený  na velké kousky, po cca 2-3 minutách přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme zázvor, osolíme a vaříme do změknutí. Rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme muškátovým oříškem, zalijeme smetanou. Ozdobíme petrželovou natí.

 

 

Komentáře nejsou povoleny.


Bc. Jitka Lavičková, MBA © 2011 - 2019 Ing. Petr Lavička