Květákové placičky se sýrem
1kg květáku
2 ks vajec
100g strouhanky
40g hladké mouky
100g sýru
sůl, muškátový květ
Uvařený květák rozmačkáme, přidáme sůl, muškátový květ, žloutky, strouhanku, strouhaný sýr, hladkou mouku a zpracujeme. Do připravené hmoty vmícháme sníh z bílků. Lžící tvarujeme placičky a upečeme do zlatova.
Vepřové na žampiónech
1kg vepřové plece
sůl, olej, kmín
200g cibule
300g žampiónů
100g hladké mouky
Na oleji podusíme žampióny do měkka. Nakrájíme cibuli a osmahneme, přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme, okmínujeme, osmahneme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Omáčku zahustíme moukou, povaříme a podáváme s rýží.
Platýz zapékaný s brambory
1kg platýze
1,5 kg brambor
máslo
0,9 l smetany
hladká mouka
150 g tvrdého sýra
6 žloutků
Platýze pokrájíme na tenké plátky. Pekáč vytřeme máslem, narovnáme do něho nakrájené brambory na plátky, osolíme, na ně polovinu ryby, znovu brambory, zbylé maso a nakonec brambory. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme smetanou, přidáme sýr a krátce povaříme, do odstavené omáčky přidáme žloutky a platýse s brambory zalijeme a upečeme.
Pomazánka z cizrny
400 g cizrny z konzervy
3 stroužky česneku
2 lžíce sezamových semínek
2 lžíce oleje
lžička citrónové šťávy
sůl
Na mírném ohni zahřejeme olej a přidáme česnek. Do mixéru dáme cizrnu s lžící nálevu rozmixujeme do hladka. Vmícháme česnek, sezamová semínka, citrónovou šťávu, sůl a zamícháme. Zchladíme a mažeme na chléb.
Pomazánka z olejovek s lučinou
330 g lučiny
330 g olejovek
sůl,olej
zelená nať
Lučinu ušleháme se solí, olejovky rozkrájíme na kousky a zamícháme do lučiny, ochutíme zelenou natí. Mažeme na chléb nebo tmavé pečivo.
Losos v citrónové marinádě
1 kg filetu z lososa
2 ks citrónu
bylinky (rozmarýn, bazalka, tymián)
4 stroužky česneku
olej, pepř, sůl
Šťávu a kůru ze dvou citrónů smícháme s bylinkami. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme plátky česneku. Obsah pánve přidáme k citrónové směsi, kam naložíme maso. Před smažením osolíme a opepříme a zprudka orestujeme. Podáváme se šťouchaným bramborem.
Špenátové kuřecí maso s tarhoňou
500 g kuřecích prsou
300 g listového špenátu
5 stroužků česneku
0,25 l smetany
1 lžíce másla
olej, solamyl
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a orestujeme. Podlijeme vodou a dusíme. Přidáme pokrájený špenát, kousek másla, česnek, zalijeme smetanou. Až je maso měkké zahustíme solamylem. Povaříme a dochutíme. Podáváme s uvařenou tarhoňou.
Karlovarský guláš
1000 g hovězího masa
olej, sůl
sladká paprika
150g cibule
80 g hladké mouky
250 ml smetany 12 %
Omyté maso nakrájíme na kostky. Cibuli osmahneme na oleji do růžova. Vložíme maso, orestujeme, osolíme, přidáme papriku zalijeme vodou a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme a zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Dolijeme vodou, podle chuti dosolíme a povaříme. Podáváme s těstovinami nebo houskovým knedlíkem.
Čočková sekaná
1 kg čočky
6x stroužek česneku
0,5 kg vepřového masa
strouhanka
majoránka, sůl, pepř
5 vajec
olej
Do uvařené čočky přidáme prolisovaný česnek, na kostičky nakrájené maso a ostatní suroviny, zahustíme strouhankou. Vytvarujeme sekanou, vložíme do vymaštěného pekáče a upečeme. Podáváme s bramborovou kaší, zeleninovým salátem.
Spatzlový salát s tuňákem a italskou emulzí
500g spatzlí
ledový salát
400 g tuňáka ve slunečnicovém oleji
650 g krájených rajčat
250 g kukuřice sladké
emulze: zakysaná smetana 250 g
bylinky italské, sůl, petrželová nať
Spatzle uvaříme. Ledový salát natrháme na proužky. Zchladlé spatzle, krájená rajčata a kukuřici lehce promícháme a dochutíme solí. Zakysanou smetanu ochutíme bylinkami, petrželkou a přimícháme k těstovinám. Nakonec vmícháme tuňáka. Při podávání klademe spatzlový salát na natrhaný ledový salát.
Pohanková pomazánka
100 g pohanky
250 g tvarohu
česnek, petrželová nať, sůl, pepř
Uvařenou pohanku nechte vychladnout, poté vmíchejte tvaroh, prolisovaný česnek, petrželovou nať, sůl a pepř. Natírejte na tousty.
Vepřové rizoto se zeleninou a bulgurem
500 g vepřové plece
olej, sůl, pepř
100 g cibule
750 g fazolových lusků
500 g rýže
100 g bulguru
10 g česneku
Rýži propláchneme, zalijeme vodou a vaříme. Bulgur uvaříme jako rýži. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme vepřové maso, osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Po té přidáme k masu fazolové lusky a česnek a lehce podusíme. Nakonec vše smícháme a dochutíme. Můžeme posypat sýrem.
Jáhelné šišky s mákem a strouhaným perníkem
1 kg jáhel
375 g polohrubé mouky
75 g škrobu
180 g ml. máku a perníku
2 g skořice
sůl
120 g másla
Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme. Část jáhel rozmixujeme, přidáme mouku a škrob.Uhněteme tuhé těsto. Vytvoříme šišky, které uvaříme. Když vyplavou tak je vyjmeme. Potom je orestujeme na másle se skořicí. Podáváme sypané mletým mákem s cukrem a perníkem.
Pórkový koláč
1 kelímek smetany
2 ks cibule
1 balíček listového těsta
2 ks vajec
2 ks pórku
200 g sýra tvrdého
Pórek nakrájíme na nudličky a cibuli a anglickou slaninu na kostičky. Sýr nastrouháme na hrubo. Podusíme pórek a cibuli. Do misky k strouhanému sýru přidáme vejce, smetanu, sůl a pepř. Rozválíme listové těsto. Na pánev k směsi pórku, cibule a a. slaniny přidáme směs sýra, vajec a smetany. Rozprostřeme na listové těsto. pečeme do zlatova na 210 C cca 15-20 minut.
Cuketová nádivka
0,75 l cukety
0,5 l polohrubé mouky
2 dcl oleje
lžička prášku do pečiva
cibule
4 vejce
majoránka, pepř, sůl, pažitka
česnek
sýr tvrdý (nastrouhat)
Cuketu nastrouháme, promícháme s ostatními surovinami. Vložíme do pekáče, posypeme strouhaným sýrem a upečeme do zlatova.
Cizrnová polévka s kokosovým mlékem
250g cizrny
110 ml kokosového mléka
35 ml limetkové šťávy
pepř, sůl, olej
sušená petrželka
Cizrnu uvaříme do měkka. Přidáme koření a vlijeme kokosové mléko. Necháme povařit, poté rozmixujeme dohladka. Ochutíme limetkovou šťávou a přidáme petrželku.
Pomazánka makrelová s ricottou |
200 g uzené makrely
200 g ricotty
jarní cibulka
citrónová šťáva
kopr nať
sůl, pepř
Makrelu vykostíme a kousky masa utřeme s ricottou. Přidáme nadrobno pokrájenou jarní cibulku, zamícháme a dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Na závěr vmícháme nasekaný čerstvý kopr. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleninou dle chuti.
Kapr se zeleninovou krustou
600 g kapra
100 g tvrdého sýra
sůl, pepř, olej
lněné semínko, petržel
zelenina celer a mrkev
vejce
Kapra nakrájíme a osolíme, zeleninu nastrouháme na nudličky a spaříme horkou vodou. Do spařené zeleniny zamícháme vejce, strouhaný sýr, petržel a sůl. Kousky ryby vložíme na plech a dáme hromádku zeleniny se sýrem a vejci. Následně posypeme lněným semínkem. Upečeme při 180 C 6-7 minut. Jako přílohu doporučujeme nastavovanou kaši.
Špíz ze sumečka afrického s koprovým dipem
600 g sumečka afrického filety
cibule
paprika kapie
sůl, pepř
zakysaná smetana, kopr
Filety osolíme a nakrájíme na kostky. Na špejli napichujeme střídavě rybu, cibuli a kapii.Potřeme olivovým olejem a upečeme. Ze zakysané smetany nasekaného kopru, soli a pepře připravíme dip. Podáváme s bramborem.
Kuřecí prsa na podmáslí s polentou a špenátem
100g kuřecích prsou
80 g polenty
180g podmáslí
česnek, sůl, pepř
200g čerstvého špenátu
cibule, olej
Nejdříve si připravíme marinádu na maso-150g podmáslí smícháme s česnekem, solí a pepřem. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a přelijeme marinádou. necháme marinovat alespoň 2 hodiny. Poté i s marinádou pečeme v troubě na 200 C cca 30-40 minut, uvaříme si polentu a na závěr vmícháme zbytek podmáslí, aby měla krémovou konzistenci. Pokrájíme cibulku a česnek a krátce na oleji orestujeme, přidáme špenát.Vše osolíme dle chuti.
Pomazánka z uzeného tofu s tvarohem
200 g uzeného tofu
1 ks měkkého tvarohu
sůl
perla
Na jemném struhadle si nastrouháme uzené tofu, spojíme s tvarohem a perlou. Dochutíme podle chuti solí. Mažeme na celozrnné pečivo.
Čočkové karbanátky
1 kg vařené čočky
100 g cibule
10 g česneku
3 vejce
150 g mrkve
80 g hladké mouky
50 g strouhanky
majoránka, kmín, sůl, olej
Uvařenou čočku rozmixujeme. Mrkev nastrouháme na jemno a přidáme s cibulí a česnekem k čočce. Ochutíme majoránkou, kmínem, solí. Přidáme vejce, zahustíme moukou a strouhankou. Tvarujeme karbanátky a na oleji osmažíme.
Kuskusový knedlík
0,5 kg kuskusu
0,5 kg hrubé mouky
2 ks vajec
sůl
Kuskus spaříme horkou vodou, smícháme s hrubou moukou, vejci a solí. Vytvoříme knedlík. Vaříme 20-30 minut.
Tarhoňa s krůtím masem a zeleninou
1 kg tarhoňi
1 kg krůtího masa
0,5 kg zeleniny ( mrkev, hrášek, kukuřice)
olej, sůl
Tarhoňu uvaříme v osolené vodě. Na oleji orestujeme krůtí maso, přidáme zeleninu, podle chuti osolíme. Smícháme s tarhoňou.
Celozrnné palačinky s banánem a javorovým sirupem
0,5 kg hladké mouky
0,5 kg celozrnné mouky
3 vejce
mléko
sůl, cukr
Smícháme všechny suroviny a upečeme na pánvi. Naplníme banány a pokapeme javorovým sirupem.
Selská polévka se sójou
100 g cibule
250 g polévkové zeleniny
250 g širokých nudlí
200 g sóji
mouka hladká, sůl, olej
petrželová nať
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme zeleninu. Zvlášť si uvaříme nudle a sóju. Vmícháme do polévky a ochutíme solí. Zahustíme hladkou moukou a ozdobíme petrželkou.
Květákový nákyp s krůtím masem
0,5 kg cibule
1 kg krůtího masa
1,5 kg květáku
vejce
smetana
sůl, muškátový oříšek, olej
petrželka
Na oleji zpěníme cibulku, krůtí maso orestujeme do měkka. Uvaříme květák. Promícháme s krůtím masem. Zalijeme smetanou s vejci. Ochutíme solí a muškátovým oříškem a posypeme petrželkou. Zapečeme v troubě.
Cuketová polévka s polentovými krutónky
150g polenty
700 g cukety
2x stroužek česneku
cibule, bazalka, sůl, pepř, olej, muškátový oříšek
Připravíme si polentové krutónky. Polentu nasypeme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a minutu vaříme. Zamícháme a nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a upečeme na 180 C cca 30 minut. Pak nakrájíme na kostičky. Na oleji orestujeme cibuli a česnek, přidáme na kostky nakrájenou neoloupanou cuketu. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, bazalkou. Polévku rozmixujeme do hladka a podáváme s krutónky.
Pomazánka z avokáda s paprikou
150g tvarohu
1 ks avokáda
1 paprika
4 ředkvičky
sůl, česnek
Zralé avokádo rozkrojíme, vyndáme pecku a vydlabeme dužinu, v misce jí rozmačkáme vidličkou. Přidáme tvaroh, podle chuti přisolíme a přidáme česnek. Nakonec vmícháme pokrájenou papriku a ředkvičky.
Pomazánka z ovesných vloček
4 lžíce ovesných vloček
1,5 dl mléka
3 lžíce oleje
1 cibule
1 lžíce papriky
4 vejce
pažitka
Vločky namočíme do studené vody. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, přidáme vločky a mícháme, až je směs vydušená. Pak zalijeme vejci rozšlehanými se solí a mícháme až vše zhoustne. Namažeme na chléb.
Vločková kaše se skořicí
1 kg jemných vloček
4 l mléka
cukr, skořice
Vločky uvaříme v mléce, osladíme a posypeme skořicí.
Kukuřičné placky s hráškovou kaší
400 g mražené kukuřice
1 cibule
1 kapie
2 vejce
4 polévkové lžíce polenty
sůl, olej
800 g mraženého hrášku
1 lžíce másla
Polovinu kukuřice rozmixujeme a smícháme s druhou polovinou, přidáme nasekanou
cibuli a kapii, dvě vejce, polentu a sůl.
Tvoříme placky, které opečeme na oleji.
Hrášek pět minut povaříme v osolené vodě, pak rozmixujeme s hrnkem vařící vody a lžící
másla. Dochutíme solí.
Králičí maso po čínsku se zeleninou
1 kg vykostěného králičího masa
200 g čínské zeleniny
100 g cibule
sůl, solamyl, olej
Na oleji zpěníme cibulku, osmahneme králičí maso a dusíme do měkka, přidáme zeleninu.
Podle chuti dochutíme solí a zahustíme solamylem.
Těstovinový salát s čočkou beluga a pečeným sumečkem africkým
500 g těstovin
70 g čočky beluga
500 g sumečka afrického
olej, pepř, sůl, pažitka
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, necháme vychladnout. Čočku beluga uvaříme podle návodu v osolené vodě. Sumečka nakrájíme na kostičky, orestujeme na oleji, necháme vychladnout a smícháme s těstovinami a čočkou. Ozdobíme pažitkou a dochutíme.
Koláč s jablky
5 vajec
1 hrnek cukru
skořice
lžička sody
1 hrnek oleje
4 velká jablka (na kostičky)
0,75 hrnku nasekaných vlašských ořechů
2 hrnky mouky( celozrnná, polohrubá)
kousky čokolády na vaření
Vše smícháme a upečeme na 160 stupňů 15 minut a dopékáme na 150 stupňů 10 minut.
Chilli con carne
500 g mletého hovězího masa
2 cibule
1 rajčatový protlak
500 g fazolí
2x stroužek česneku
oregáno, olej, sůl, pepř
Cibuli nakrájíme a opečeme dozlatova. Přidáme mleté maso, sůl, pepř a mícháme, přidáme protlak, česnek. Vaříme 15-20 minut, přidáme uvařené fazole a dochutíme. Podáváme s rýží, pečivem.
Brokolicová polévka se sýrem
1x brokolice
1x menší pórek
1x brambora
1x řapík celeru nakrájený na kolečka
1x cibule
olej, oříšek másla, sůl
sýr
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme řapíkatý celer, pórek, bramboru a máslo. Přiklopíme a necháme opékat. Přilijeme vodu a přidáme brokolici. Vaříme až je zelenina měkká. Rozmixujeme do hladka a přidáme sýr. Podle chuti osolíme.
Grilovaný sumeček s restovanou zeleninou
1 kg sumečka afrického(filet)
máslo
olivový olej
200g mrkve
200 g celeru
200 g dýně
200 g cukety
cibule, cukr, sůl, pepř
Filet osolíme a opečeme na olivovém oleji z obou stran. Na takto připravená filátka přidáme máslo a necháme v teple dojít. Očištěnou zeleninu nakrájíme na drobné kousky a orestujeme na olivovém oleji. Ochutíme cukrem a solí. Zelenina by měla zůstat na skus. Podáváme s bramborovou kaší.
Krémové cuketové rizoto s kuřetem
450 g kuřecích prsou
olej, pepř, tymián, sůl
česnek, cibule
2x cuketa
120 g sýra gouda
rýže
Maso nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji. Maso vyndáme a na výpeku orestujeme cibuli. Přidáme rýži a nasekaný česnek, zalijeme vodou nebo vývarem. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu a tymián. Za občasného míchání povaříme do změknutí. Vmícháme kuřecí prsa a dochutíme solí. Nakonec přidáme strouhaný sýr.
Sumeček s teplým čočkovým salátem
1 kg sumečka afrického
olej,sůl, pepř
čočka (beluga, červená)
1 kg kořenové zeleniny
Filet ze sumečka osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Čočku uvaříme do měkka. Na oleji orestujeme nakrájenou zeleninu, přidáme čočku a podle chuti ještě osolíme a opepříme.
Tagliatelle s dýňovou omáčkou a vepřovou kýtou
1 kg dýně
400 g vepřové kýty
těstoviny
cibule, česnek
olej, sůl, pepř, zázvor
Dýni upečeme v troubě do změknutí a necháme vychladnout. Vydlabeme semínka a oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji, přidáme prolisovaný česnek, vepřovou kýtu a dusíme. Ochutíme solí a pepřem špetkou zázvoru. Upečenou dýni rozmixujeme, přidáme kýtu a zamícháme do těstovin. Ozdobíme čerstvými bylinkami.
Domácí zapékané müsli s bílým jogurtem
250 g ovesných vloček
120 g másla
2 lžíce medu a cukru
300 g sušeného ovoce, ořechy (podle chuti)
V hluší pánvi rozpustíme máslo, přidáme med a cukr. Mícháme až se vše spojí. Pánev odstavíme a nasypeme do ní vločky, ovoce a ořechy. Pekáč vyložíme pečícím papírem a směs z pánve na něj rozložíme. Vrstva asi 2 cm. Zapékáme v troubě asi 10-15 minut, jak vločky zezlátnou je hotovo.
Filety ze pstruha grilované na bylinkách s restovanou zeleninou, šťouchaný brambor s jarní cibulkou
4 ks filetů ze pstruha
400 g brambor
oliv. olej
2 ks jarní cibulky
2 ks rozmarýnu
50 g másla
2 snítky tymiánu
2 snítky oregána
400 g zeleniny dle chuti
Filety ze pstruha zbavíme všech kostí, osolíme a opečeme kůží dolů na olivovém oleji. Přidáme bylinky a máslo. Uvařené brambory rozmačkáme a přidáme na jemno nakrájenou jarní cibulku. Zeleninu nakrájíme na stejné kousky a orestujeme na pánvi. Dochutíme a podáváme.
Kuřecí plátek v mandlové krustě s otavskými špalíčky
3 PL medu
2 PL olivového oleje
600 g kuřecích prsou
800 g kořenové zeleniny
60 g mandlových plátků
2 cibule, divoké koření
200 ml smetany ke šlehání
na špalíčky:
800 g brambor
150 g hrubé mouky
2-3 vejce
4 housky na kostičky
petrželka, sůl
bílý jogurt, brusinky
Brambory uvaříme doměkka. Promícháme med, olivový olej, naklepeme maso a vložíme do marinády. Poté obalíme v mandlích, dáme na plech a pečeme v troubě dozlatova. Na oleji osmahneme cibuli a kořenovou zeleninu, přidáme koření a podlijeme vodou nebo vývarem. Když je zelenina měkká rozmixujeme a vlijeme smetanu.
Vychladlé brambory nastrouháme, přidáme hrubou mouku, vejce, housku, petrželku a sůl. Vypracujeme těsto a vyválíme váleček, který nakrájíme na špalíčky. Vaříme v páře 15-20 minut. Podáváme s kuřetem, omáčkou a na talíři dozdobíme bílým jogurtem a brusinkami.
Ořechovo-jablečný dortík
120 g lískových ořechů
120 g ovesných vloček
4 ks vaječného bílku
30 g rozinek
čekankový sirup,mletá skořice
5 g kypřícího prášku
200g polotučného tvarohu
30 g cukru
15 g vanilkového pudinku
1 vejce
300 g jablek
mletá skořice
40 g lískových ořechů
Ořechy a vločky nameleme, smícháme se skořicí a kypřícím práškem, rozinkami a čekankovým sirupem. Z bílků ušleháme sníh a promícháme s těstem. Na náplň vyšleháme tvaroh s cukrem, pudinkem a žloutkem a na závěr přidáme sníh z jednoho bílku. Jablka nastrouháme, ochutíme skořicí. Těsto dáme do formy vyložené pečícím papírem, na něj dáme tvarohovou náplň a navrch nastrouhaná jablka. Posypeme nasekanými ořechy a pečeme při 170 C 40 minut.
Vločkové karbanátky
250 g ovesných vloček
100 g cibule
1 vejce
130 g zeleninové směsi
100 g sýr tvrdý
20 g solamylu
60 g oleje
česnek, majoránka, sůl, pepř, mletá paprika
Ovesné vločky namočíme ve vodě, scedíme, přidáme vejce, solamyl, pepř, utřený česnek, majoránku, cibuli a mletou papriku. Sýr nastrouháme a přidáme do směsi. Zeleninu povaříme a také přidáme a vše promícháme. Tvoříme karbanátky na olejem vymazaný plech a upečeme do růžova. Podáváme s bramborem s dresingem.
Pečený sumeček s pórkovou omáčkou a bulgurovou směsí
1 kg filetů ze sumečka afrického
500g bulguru
300g čočky
140 ml smetany na šlehání
105 g cibule
olej, pepř, sůl, hladká mouka
35 g másla
Na oleji zpěníme cibuli, zaprášíme moukou. Zalijeme studeným mlékem a vodou, vaříme 20 minut. Orestujeme pórek, který přidáme do omáčky. Hotovou omáčku zjemníme smetanou, dle chuti osolíme, opepříme. Bulgur s čočkou uvaříme. Sumečka osolíme a na másle opečeme dozlatova.
Salát s uzeným tofu, jarní zeleninou, česnekem a mořskou řasou kombu s těstovinami
1 kg těstovin
0,4 kg uzeného tofu
jarní zelenina
česnek, sůl, máslo
mořská řasa kombu
zakysaná smetana
Nejdříve si uvaříme těstoviny a namočíme si mořskou řasu. Na másle orestujeme zeleninu spolu s česnekem. Když je zelenina měkká vmícháme těstoviny, scezenou mořskou řasu. Zamícháme se zakysanou smetanou a dle chuti osolíme.
Brokolicovo – hráškový krém
100 g cibule
lžíce olivového oleje
2 lžíce jemných ovesných vloček
1/2 větší brokolice
hrnek zeleného hrášku
1/2 hrnku smetany
zeleninový vývar
sůl, pepř
Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky. V hrnci rozpálíme olivový olej, cibuli nakrájíme na kostičky. Když zesklovatí, přidáme k ní ovesné vločky a orestujeme. Přidáme vývar, brokolici i hrášek a přivedeme k varu. Když je zelenina měkká přidáme smetanu a polévku rozmixujeme. dochutíme solí, pepřem.
Placičky ze sumečka afrického s kapustou
1 kg filetu ze sumečka afrického
0,8 kg kapusty
4 ks vajec
strouhanka, hladká mouka, olej
sůl, pepř
Filety ze sumečka afrického umeleme nahrubo. Přidáme spařenou a pokrájenou kapustu, strouhanku, sůl, pepř a vejce. Vše důkladně promícháme. Vytvarujeme placičky, obalíme v mouce a opékáme.
Hovězí maso s koriandrovo-hořčičnou omáčkou
hovězí zadní
hovězí vývar
15 g sušeného koriandru
40 g hořčice plnotučné
10 g čerstvého zázvoru
sůl
Do hotového vývaru vložíme koriandr, hořčici, nastrouhaný zázvor a sůl. Vše rozmixujeme na jemné pyré. podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
Hráškové placičky
350 g mraženého hrášku
1 vejce
2 lžíce polotučného tvarohu
hladká mouka, sůl, pepř, olej
1 stroužek česneku
Hrášek zalijeme horkou vodou, aby změkl. Rozmixujeme ho v mixéru, přidáme tvaroh, mouku, česnek, vejce a dochutíme. Vypracujeme těstíčko. Placičky smažíme na oleji. Podáváme se zeleninou.
Pomazánka z ovesných vloček
4 lžíce ovesných vloček
1,5 dl mléka
3 lžíce oleje
1 cibule
1 lžíce sl. papriky
4 vejce
pažitka
Vločky namočíme na 2 hodiny do studené vody. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, přidáme vločky a mícháme, až je směs vydušená. Pak zalijeme vejci, přidáme sůl a mícháme do zhoustnutí. Mažeme na chléb a posypeme čerstvou pažitkou.
Pečený mořský vlk s batátovým pyré
100 g filetů z mořského vlka
olivový olej
sůl
citrón
brambory, batáty
sůl, česnek, perželka
máslo
mléko
Filety osolíme, potřeme česnekem a opékáme na olivovém oleji kůží dolů. Solíme před servírováním. Přidáme čerstvou petrželku. Uvaříme brambory a batáty do měkka. přidáme máslo a mléko a rozmixujeme na pyré. Osolíme.
Italské kuřecí medailonky s bulgurovým salátem
1 kg kuřecích prsou
dětské koření Itálie
100 g bulguru
kukuřice sladká
krájená rajčata
rajčata cherry
petrželová nať
olivový olej
sůl
Kuřecí plátky osolíme a okořeníme italským kořením, naskládáme do pekáčku a pečeme v troubě. Bulgur uvaříme, přidáme kukuřici, krájená rajčata a cherry rajčata. Můžeme přidat šťávu z masa. Ochutíme olivovým olejem a sekanou petrželkou.
Slané placičky z quinoy
(12 placek)
130 g quinoy
100 g strouhaného sýra
1 červená paprika
1 stroužek česneku
3 vejce
sůl, pepř, olej
Nejdříve uvaříme quinou v osolené vodě asi 15 minut. Slijeme a necháme vychladnout. V misce si rošleháme vajíčka, přidáme quinou, nasekanou papriku, sýr, prolisovaný česnek a dochutíme solí. na pánvi smažíme placičky. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Karbanátky z červené čočky
300 g červené čočky
100 g mrkve
2 lžičky majoránky
2 vejce
1 lžíce oleje
1 stroužek česneku
70 g cibule
200 g špaldové mouky
sůl, pepř
Červenou čočku uvaříme scedíme a necháme vychladnout. K čočce přidáme majoránku, olej, sůl, pepř, česnek, mrkev, vejce a cibuli a vše rozmixujeme dohladka, po té přidáme mouku a vše promícháme. Z hotového těsta vytvarujeme karbanátky, dáme na plech vyložený pečícím papírem a v troubě upečeme 20-25 minut na 180 C. Podáváme s bramborem a dipem.
Brokolicovo-fazolové placičky
300 g brokolice
180 g sterilovaných bílých fazolí
125 g uzeného tofu
10 g cizrnové mouky
10 g citrónové šťávy
stroužek česneku, 1 ČL mletého lněného semínka
2 PL lahůdkového droždí
sůl, pepř
Fazole rozmačkáme vidličkou na hrubou kaši, brokolici rozebereme na růžičky, které spaříme v hrnci s osolenou vodou. Spařenou brokolici nasekáme nadrobno a smícháme s fazolemi. Do směsi přidáme uzené tofu, lněné semínko, mouku, citrónovou šťávu a prolisovaný stroužek česneku. Důkladně promícháme, dochutíme lahůdkovým droždím, solí a pepřem, upečeme v troubě na 180 C. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.
Lívance s brokolicí a ricottou
400 g brokolice
300 g ricotty
1 vejce
špaldová mouka
2 čl kypřícího prášku
1 stroužek česneku
sůl, olej
V páře spaříme brokolici a rozmačkáme vidličkou nebo mixérem. Do brokolice dáme ricottu, kypřící prášek, mouku, utřený česnek a vajíčko. Ochutíme solí. Vznikne kompaktní směs, kterou osmažíme na oleji.
mrkvový krém se zázvorem a ricottou
150 g másla
200 g cibule
2x stroužek česneku
1 kg karotky
200 g ricotty
200 ml smetany
50 g zázvoru
vývar, sůl, čerstvý tymián, pažitka, cukr
Rozpustíme máslo a na něm osmažíme cibuli, česnek na plátky, zázvor, přidáme cukr necháme trochu zkaramelizovat. Přidáme karotku na kolečka, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Po té přidáme smetanu, rozmixujeme a dochutíme solí. Při servírování dáme navrch lžíci ricotty smíchané s pažitkou.
Grilovaný okoun nilský s omáčkou z pečených paprik a rajčat
okoun nilský
drcený kmín, sůl, tymián
máslo
100 g cibule
2 stroužky česneku
čerstvý tymián
400 g drcených rajčat
500 g papriky sladké kapie
sůl
Okouna osolíme, přidáme drcený kmín, tymián, poklademe máslem a upečeme na 180 C 10 minut. Na oleji orestujeme cibuli, česnek a čerstvý tymián, přidáme drcená rajčata ( v létě čerstvá). Mezitím si dáme péct osolené papriky. když jsou upečené necháme zapotit pod pokličkou nebo v sáčku a oloupeme slupku, přidáme k rajčatům a spolu dusíme, potom rozmixujeme a dochutíme solí.
Mrkvové karbanátky
260 g mrkve
1 cibule
uzené tofu
50 g jáhel
2 PL kukuřičné mouky, 1,5 PL škrobu
1 PL lahůdkového droždí
0,75 ČL rozmarýnu, libečku, tymiánu
0,5 ČL kurkumy, muškátový oříšek
0,5 ČL uzené papriky, 0,5 ČL česneku, pepř a sůl
Jáhly propláchneme horkou vodou a uvaříme. Mrkev nastrouháme najemno a cibulku nadrobno. Usmažíme zvlášť cibulku a mrkev. Uvařené jáhly smícháme s osmaženou cibulí a mrkví a rozdrobíme uzené tofu. Přidáme veškeré koření, škrob a kukuřičnou mouku. Promícháme a klademe na pečící papír, pokapeme olejem a pečeme 25 minut na 190 C na horkovzduch. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Domácí smetanovo tvarohový dezert
2 větší zralé banány
250 g tvarohu
250 ml smetany na šlehání
vanilkový lusk
Nejdříve rozmixujeme banány se 100 g tvarohu. Vyšleháme smetanu, přidáme zrníčka z vanilkového lusku a přidáme tvaroh s banány a i zbytek tvarohu a opatrně promícháme. Před podáváním vychladíme.
Polévka z řapíkatého celeru
250 g řapíkatého celeru
150 g mrkve
větší cibule
30 g másla
1,5 dl smetany
zázvor, sůl, muškátový oříšek
čerstvá petrželová nať
Na másle osmažíme cibuli. Přidáme omytý řapíkatý celer nakrájený na velké kousky, po cca 2-3 minutách přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme zázvor, osolíme a vaříme do změknutí. Rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme muškátovým oříškem, zalijeme smetanou. Ozdobíme petrželovou natí.